Cum te ține internetul de mare viteză treaz când ar trebui să dormi

de: Bianca Prangate
07 08. 2018
Videoblocks

Lipsa de somn este o problemă reală, care stă la baza multor boli cronice, iar ea apare din mai multe motive. Printre ele se numără orele lungi de muncă, stresul și relațiile interpersonale. O altă cauză care a fost descoperită recent este însă accesul la internet de mare viteză.

Un studiu de la European Research Council publicat în Journal of Economic Behaviour and Organization arată că internetul de mare viteză îi face pe oameni să piardă 25 de minute de somn pe noapte, spre deosebire de cei care nu au internet de mare viteză.

De vină este procesul de digitalizare a dormitorului – concret, inabilitatea noastră de a ne despărți de telefoane, laptop-uri sau televizoare înainte de a ne culca. Lumina emisă de telefon și laptop suprimă producția de melatonină, hormon responsabil pentru reglarea ciclurilor de somn. Folosirea smartphone-ului în toiul nopții pentru a sta pe internet îți afectează somnul mai mult decât crezi, iar calitatea conexiunii joacă un rol crucial în asta.

Echipa de cercetători condusă de Francesco Billari, profesor la Universitatea Bocconi din Milan, a studiat situația din Germania, unde lipsa de somn a dus la pierderi economice de 60 de miliarde de dolari pe an. Oamenii de știință au descoperit că vitezele mari de internet promovează consumul excesiv de dispozitive electronice – iar efectele se văd mai ales în cazul persoanelor mai tinere.

„Internetul de mare viteză face să pară foarte ademenitor să stai până târziu să joci jocuri video, să stai pe internet și să petreci timp online pe rețelele de social media„, a fost concluzia cercetătorilor. „Luând în considerare atenția crescândă asupra importanței cantității și calității somnului pentru sănătatea și productivitatea noastră, oferirea de informații cu privire la riscurile asociate cu utilizarea tehnologiei seara ar putea promova somnul mai sănătos și să aibă efecte care nu sunt de neglijat asupra binelui și sănătății individuale”.